Mobility 4.0

Als autonome voertuigen en autonome wegkantsystemen met elkaar samenwerken. Zonder dat daar in de meeste gevallen nog menselijke interventie nodig is. Waar direct de analogie met economie 4.0 opvalt. Digitalisering in combinatie met nieuwe technologieën, het Internet of Things, big data-analyse en kunstmatige intelligentie. Mobility 4.0 dus.

Mobility 4.0

Het verplaatsen van data kan vandaag de dag onbeperkt plaatsvinden; data als brandstof om de 4e revolutie in mobiliteit mogelijk te maken. De revolutie die volgt op de stoomtrein, de T-Ford en de connected car.

Het netwerk van alles (Internet of Things) zorgt dat alle mobiliteits sensoren en actuatoren direct met elkaar kunnen communiceren. En de komst van 5G gaat zorgen voor echte realtime verbindingen tussen cloud diensten en devices en tussen devices onderling.

IoT Mobility

Slimme algoritmes (as a Service from the Cloud) ontwikkelen zich via Machine Learning naar Artificial Intelligence. En het “slim” maken van devices wordt ook nog eens steeds goedkoper waardoor data en informatie steeds accurater en completer wordt. En op steeds meer plaatsen beschikbaar is en gedeeld wordt.

Connected vehicles
Zodat bijvoorbeeld een toepassing als “anticiperende rijtaak ondersteuning” mogelijk is. Waar de digitale horizon een samenspel is van real time verkeersinformatie, optimale navigatie naar je bestemming en directe interactie met wegkantsystemen en collega weggebruikers.

Het Internet of Things is hiervoor een belangrijke aanjager en staat aan de vooravond van een exponentiële groei. Waardoor de doorbraak van Mobility 4.0 aan de horizon gloort.

Daarnaast speelt fossielvrij en duurzaamheid een steeds belangrijkere rol; met als resultaat dat iedere autofabrikant inmiddels wel een elektrisch voertuig op de markt heeft en een ambitie om dit de komende jaren sterk op te voeren.

De rode draad van deze ontwikkeling is dat er veel initiatieven in hun start-up fase zitten of net bezig zijn aan de eerste scale-ups. Maar ook dat de echt toonaangevende spelers expliciet deze weg zijn ingeslagen en dat Mobility 4.0 bezig is werkelijkheid te worden.